Menig voorbijganger keek woensdag 16 maart nog een keer extra om toen de mengfrees van Boskalis op het eiland arriveerde. Het imposante apparaat is naar Texel gehaald om de best mogelijke fundering te maken voor de Postweg, die momenteel wordt opgeknapt. Aannemer Boskalis gebruikt hiervoor een uitgekiend mengsel van zand, cement, oude fundering en schuimbitumen. In de meeste gevallen wordt de techniek alleen gebruikt met cement, maar in het lab van Boskalis werd hierop doorontwikkeld en werden schuimbitumen aan het mengsel toegevoegd. Hierdoor wordt de fundering duurzamer, sterker maar ook flexibeler. Bitumen is een op aardolie gebaseerde stroperige vloeistof.
Geoptimaliseerd proces
Berwich Sluer, hoofd van de QRS-kennisafdeling van Boskalis (Quality, Research & Support), legt voor de camera uit hoe het proces werkt. ‘We hebben te maken met de zogeheten Milieukostenindicator (MKI). Daarin worden alle milieueffecten samengevat in één score en uitgedrukt in euro’s. Zo kun je zien wat de beste prijs-/kwaliteitsverhouding is. Hoe lager de MKI-waarde, hoe duurzamer je bezig bent. Met deze nieuwe techniek kunnen wij flink besparen op financiën en de CO2-uitstoot en beter bijdragen aan de doelen van de circulaire economie’, vertelt Sluer.
Zijn team ontwikkelde een werkmethode om met de inzet van schuimbitumen een hoogwaardiger product te kunnen leveren. Daarvoor werd de techniek van de mengfrees aangepast. ‘Ter plaatse wordt de oude fundering gebruikt, in combinatie met zand en cement, en vervolgens mengt de frees de schuimbitumen erdoorheen. De fundering die daardoor ontstaat is stabiel en sterk, maar wel flexibel en heeft een langere levensduur. Bovendien is een minder dikke asfaltlaag nodig.’
Maatwerk
De samenstelling van de fundering is maatwerk en hangt af van de situatie ter plaatse. De ondergrond en de verkeersintensiteit spelen daarin een belangrijke rol. De techniek werd ingezet op het traject van de Postweg tussen Zuid-Eierland en de Slufterweg, het laatste deel van de reconstructie in deze fase. Komend najaar gaat het werk weer verder richting De Cocksdorp. De fundering is zo’n 25 centimeter dik, met een asfaltlaag van ongeveer 12 centimeter. ‘Dat zou best minder kunnen, maar Texel speelt op safe’, lacht Sluer.